De Stichting Vrienden van de Bartholomeüskerk Stedum, de Historische Kring Leek, Museum Nienoord en de Plaatselijke Commissie Midwolde van de Groninger Kerken zijn voornemens gedurende het lopende jaar, en met name op 8 en 9 juni, aandacht te schenken aan het 400ste geboortejaar van Rombout Verhulst, beeldhouwer van de grafmonumenten in de Bartholomeüskerk te Stedum en de kerk van Midwolde.

Op 6 april jongstleden was de opening van het Rombout Verhulstjaar in de Bartholomeüskerk. Biograaf van Verhulst, Stefan Glasbergen, hield een lezing over het leven en werk van de grootste beeldhouwer van de zeventiende eeuw in Nederland. Na afloop was er gelegenheid tot het aanschaffen van Stefans boek ‘Rombout Verhulst 1624-1698. Beeldhouwer in de lage landen’, met handtekening van de auteur, en het bewonderen van het grafmonument voor Adriaan Clant. Stichting Vrienden van de Bartholomeüskerk heeft 30 belangstellenden mogen ontvangen in haar kerk en kijkt terug op een zeer geslaagde middag.

Het vervolg van het programma rondom ‘400 jaar Rombout Verhulst’ zal een viertal lezingen met uiteenlopende thema’s omvatten, waaronder de borg Nittersum, de familie Clant in Stedum en de Ommelanden en de grafcultuur/grafsymboliek van het praalgraf voor Adriaan Clant. De data voor de nog komende lezingen zijn 25 mei, 1 juni en 22 juni; alle lezingen worden gehouden tussen 11:00 en ca. 12:00 uur in de Bartholomeüskerk. Naast de lezingen zullen er twee concerten worden georganiseerd. De concerten worden gehouden op 25 mei en 19 juli en vinden ’s avonds plaats in de Bartholomeüskerk. Op 9 juni wordt een bustour georganiseerd met stops bij de kerken van Midwolde en Stedum en de borg Nienoord in Leek. De opstap voor deze bustour is Hoogkerk. Verder zal tijdens bestaande activiteiten in de Bartholomeüskerk, zoals de Orgeldag Noord-Nederland (11 mei) en de Open Monumentendag (14 september), aangesloten worden bij het programma met betrekking tot het 400ste geboortejaar van Rombout Verhulst.

Deelname aan de activiteiten kan door te betalen bij binnenkomst van de kerk. U vindt een toelichting op de lezingen op de website van de Historische Kring Leek: https://www.historischleek.nl. Een toelichting op het concert van 25 mei volgt binnenkort; de toelichting en entreegelden met betrekking tot het concert van 19 juli en een toelichting op de bustocht van 9 juni volgen.

Op 11 mei aanstaande zal de Orgeldag Noord-Nederland weer plaatsvinden. Op deze dag kunnen geïnteresseerde (amateur)organisten in Noord-Nederland en met name in de provincie Groningen een kleine honderd orgels bespelen, die in veel gevallen beperkt toegankelijk zijn. De organisatie van de Orgeldag is in handen van Stichting Hinszorgel Leens, maar wordt mede mogelijk gemaakt door plaatselijke kerkbestuurders en vrijwilligers, die hun orgels voor deze dag beschikbaar stellen. Het orgel van de Bartholomeüskerk zal ook dit jaar meedoen met de Orgeldag en tussen 10:00 en 16:00 uur elk half uur door een andere organist bespeeld worden, in een enkel geval begeleid door een solo-instrument. De Orgeldag is gratis toegankelijk. U bent van harte uitgenodigd om deze muzikale dag met ons mee te beleven!

Tussen alle activiteiten van het Rombout Verhulstjaar door, zal de Bartholomeüskerk vanaf april waar mogelijk weer op zaterdagmiddagen tussen 13:00 en 16:00 uur geopend zijn. U bent van harte welkom in onze kerk!

Ten slotte is Stichting Vrienden van de Bartholomeüskerk is vanaf nu ook op Facebook te vinden! Op onze Facebook-pagina zullen updates verschijnen van het nieuws en de activiteiten van de Stichting.

Onderstaand de resterende activiteiten van Stichting Vrienden van de Bartholomeüskerk Stedum (in het kader van ´400 jaar Rombout Verhulst´) voor 2024.

DatumTijdstipActiviteitOnderwerpSpreker/uitvoerenden/
deelnemers
Entree-gelden
11 mei10:00 tot 16:00 uurOrgeldag Noord-Nederland Diverse organistenGratis
25 mei

11:00 tot 12:00 uurLezingDe familie Clant in de Groninger OmmelandenKarin Zuiderhoek€ 5,-
(€ 3,- voor donateurs)
25 mei’s avonds
(n. t. b.)
Concert Drents Kamerkoor o.l.v. Dick Dijk;
m. m. v. organist Stef Tuinstra
€ 12,50
(€ 10,- voor donateurs)
1 juni11:00 tot 13:00 uur (met pauze)LezingRombout Verhulst en het grafmonument voor Adriaan Clant in StedumFreerk Veldman€ 5,-
(€ 3,- voor donateurs)
9 juni14:15 tot 15:30 uurBustocht (rondleiding; opstap in Hoogkerk) Diversen€ 25,-
22 juni11:00 tot 12:00 uurLezingGrafcultuur/
grafsymboliek van de praalgraven in Stedum en Midwolde
Reint Wobbes€ 5,-
(€ 3,- voor donateurs)
19 juli’s avonds
(n. t. b.)
Concert Aurora FestivalNader te bepalen
14 september10:00 tot 17:00 uurOpen Monumentendag DiversenGratis

Verdere adresgegevens vindt u onder ‘contact’.